LegFlexx: Polvenkoukistus entistä tehokkaampana vauhtipyörän avulla

Jaa artikkeli

Esittelemme viimeisimmän innovaatiomme vauhtipyöräpohjaisessa harjoittelussa: takareisilihakset eristävä laite.


Avainkohdat

  • Vaikka olemmekin hieman puolueellisia sanomaan, niin Exxentric rakensi markkinoiden parhaan takareidet eristävän laitteen.  
  • Vauhtipyörä mahdollistaa tehokkaan lihastyön liikkeen joka vaiheessa ja liikeradan jokaisessa kohdassa.
  • Istuvassa asennossa takareidet työskentelevät pidemmillä lihaspituuksilla, jolloin lihakset vahvistuvat pidemmällä liikeradalla ja tulevat vähemmän alttiiksi loukkantumisille.
  • Polvenkoukistus istuen on osoittanut 55% suuremman lihasmassankasvun verrattuna maaten suoritettuun polvenkoukistukseen.
  • Ei rasita tai aiheuta kramppeja alaselässä kuten makuuversiossa
  • Puolet tilantarpeesta ja painosta verrattuna moniin muihin takareisilaitteisiin
  • Helposti liikuteltava pyörien ansiosta

Ideasta toteutukseen: Tarve takareiden lihakset eristävälle laitteelle

Polvenkoukistus on yksi yleisimmistä voimaharjoituksista. Pyrkiessämme jatkuvasti kehittämään perinteisiä harjoituksia jpolvenkoukistus oli vahva ehdokas, koska viime vuosina ei ole tapahtunut paljoa kehitystä näiden laitteiden suhteen.

Ensimmäisessä yhden liikkeen laitteessamme LegExx yhdistimme perinteisen polvenojennuslaitteen vauhtipyöräsysteemiimme ja kMeter-sensoriimme.

Saimme laitteesta loistavaa palautetta, joten päätimme luonnollisesti luoda myös laitteen polvenojennuksen vastaliikkeelle, eli polvenkoukistukselle.

Polvenkoukistus on perusliike, joka on mahdollista suorittaa muillakin laitteillamme, eli kBoxilla ja kPulleyllä. Halusimme kuitenkin kehittää yhteen liikkeeseen mahdollisimman tehokkaasti keskittyvän laitteen. Istuvissa versioissa on mahdollista eristää reiden lihaksisto tehokkaammin ja keskittyä liikkeeseen paremmin kuin muissa versioissa. Käytimme laitteen kehitykseen paljon aikaa, koska markkinoilla on jo paljon hyviä vastaavia laitteita, mutta me halusimme luoda markkinoiden parhaimman harjoituslaitteen takareisille.

Eristävät laitteet ovat turvallinen ja tehokas tapa treenata tiettyjä lihaksia. Monissa tapauksissa eristävä harjoitus on jopa parempi kuin useita lihaksia kuormittavat moninivelliikkeet. Tämä johtuu siitä, että voit keskittyä kyseiseen lihakseen tai lihasryhmään, kun taas moninivelliikkeissä lihasketjussa piilevä heikko lenkki, vamma tai lihasepätasapaino voi jäädä vähälle huomiolle liikkeen silti onnistuessa, muiden lihasryhmien suorittaaessa liikkeen. 

LegFlexx VS. perinteiset takareisilaitteet

Takareisilaitteet, joissa polvenkoukistus tehdään maaten ovat hyvin yleisiä kuntosaleilla. Istuvassa asennossa on kuitenkin etunsa. Makuuasennossa vatsallaan suoritettavissa laitteissa biomekaniikka ei ole optimaalista, koska takareisi on verrattaen lyhyessä lihaspituudessa liikkeen aikana. Monella myös alaselkä kramppaa helposti liikkeen aikana. Monissa uudemmissa vastaavissa laitteissa tätä on pyritty korjaamaan lisäämällä laitteeseen 30° kulma lonkkaniveleen. Se on parempi, mutta ei poista ongelmaa.

Työskentely pidemmällä lihaspituudella on hyödyllistä monesta syystä, mutta suurimpia hyötyjä on takareisivammojen ennaltaehkäisy. Usein takareisivammat urheilussa syntyvät eksentrisen eli lihaksen venymistä jarruttavan vaiheen loppuosassa juostessa, kun etummaisen jalan takareisi on venyneessä tilassa ja juuri iskeytymässä maahan. Siksi takareiden lihaksia kannattaakin vahvistaa juuri tässä venyneessä tilassa.

LegFlexx-laitteemme on suunniteltu koukistamaan polvea lonkkanivelen ollessa 90° kulmassa. Eräässä tutkimuksessa verrattiin kahta eri polvenkoukistuslaitetta, joista toisessa asento oli istuva(lonkka suorassa kulmassa) ja toisessa makaava(lonkka suorana). Istuvassa asennossa suoritettu harjoittelu lisäsi lihaskasvua 55% enemmän kuin makaavassa vaihtoehdossa. Ero on merkittävä, eikö totta?

Takareisivammojen ehkäisyssä tärkeätä on harjoitella lihaksesta pitkä ja vahva. Näin yhdistelmä polvenkoukistusta pitkällä lihaspituudella yhdistettynä vauhtipyörän eksentrisen eli venyvän vaiheen ylikuormitukseen on mielestämme todellinen voittajayhdistelmä.

Lisäksi käytetty lattian pinta-ala on rahaa. Ei ole väliä puhutaanko kotisalista vai kuntosalista, tilaa on harvoin liikaa ja lisäneliöt maksavat aina. Jos et välttämättä ole vielä vakuuttunut vauhtipyörämetodin välittömistä hyödyistä yli perinteisten laitteiden, et varmaan väheksy puolet tehokkaampaa tilankäyttöä ja lisääntynyttä mukavuutta perinteisiin, makuuasennossa tehtäviin takareisilaitteisiin verrattuna?

Lisäksi, kun laitteessa ei ole toista sataa kiloa painavaa painopakkaa, vaan vastuksena kevyt vauhtipyörä sekä laitteen alla olevat pyörät, sitä on erittäin helppo liikutella tarpeen mukaan. Harjoitustiloissa tämä mahdollistaa esimerkiksi joustavamman pienryhmäharjoittelun, kiertoharjoittelun(kuntopiirit) tai muun joustavia tilaratkaisuja vaativat harjoitukset.

Vauhtipyöräharjoittelu ja sensoriteknologia

Hausimme yhdistää Exxentric LegFlexxissä dynaamisesti muuttuvan vastuksen hyödyt, reaaliaikaisen harjoituspalautteen ja eksentrispainotteisen kuormituksen.

  • Dynaamisesti muuttuva inertiavastus: LegFlexxiin saa yhdestä kuuteen vauhtipyörää väliltä XS–XL, antaen sille inertiavastuksen välillä 0,005–0,420 kg·m². Vauhtipyörästä riippumatta, mitä kovempaa konsentrinen vaihe suoritetaan, sitä suurempi on eksentrisen vaiheen vastus.
  • Reaaliaikainen harjoituspalaute: LegFlexx viestii kMeter-applikaation kanssa sisäänrakennetun harjoitussensorin avulla, automaattisesti mitaten ja tallentaen harjoituksen tiedot.
  • Eksentrinen ylikuormitus voidaan helposti saada joko suorittamalla konsentrinen vaihe kahdella jalalla(lateraalisesti) ja eksentrinen vaihe yhdellä jalla(unilateraalisesti), tai sitten treenikaverin kanssa hänen avustaessaan konsentrisen vaiheen voimantuotossa. Käytä kMeteriä seuraamaan suoritustehoja ja harjoitusvasteita.
kMeter

LegFlexx & LegExx -yhdistelmä

Uudessa LegFlexxissä on samankaltaiset ominaisuudet kuin sisaressaan LegExxissä, kuten mitat, säädettävä liikerata, liikuteltavuus, sisäänrakennettu kMeter-mittaus- ja palautejärjestelmä, treenikaverin auttaman tai unilateraalisen eksentrisen ylikuormituksen mahdollisuus ja dynaamisesti muuttuva inertiavastus. Erona on vain se, että LegFlexx harjoittaa takareiden ja LegExx etureiden lihaksia. 

Yhdessä nämä laitteet muodostavat alaraajaharjoittelun peruskiven jokaiselle kuntosalille, kuntoutus- tai fysioterapiakeskukselle. Oli kyse sitten harjoittelusta urheilusuoritusten parantamiseen, loukkaantumisten ennaltaehkäisyyn, kuntoutukseen tai lihaskasvun ja -voiman lisäämiseen, LegExx + LegFlexx -kombo on parhaimpia investointeja arsenaaliisi.

Lisää artikkeleita