Vauhtipyöräharjoittelu
Fyysinen harjoittelu vauhtipyörällä
Vauhtipyörän inertia
Vauhtipyöräharjoittelun hyötyjen hyödyntäminen edellyttää inertia-käsitteen ymmärtämistä. Painojen käytön sijasta vastusta luodaan vauhtipyöräharjoittelussa lihasvoimalla tuotetun vauhtipyörän pyörimisvoiman eli inertian avulla.
Painovoima vs. inertia
Perinteinen voimaharjoittelu tapahtuu yleensä nostamalla jonkinlaista painoa – kuten tankoa, käsipainoa tai painopinokoneita – painovoimaa vastaan vastuksen luomiseksi.
Vauhtipyöräharjoittelussa tai isoinertiaharjoittelussa vastus luodaan vauhtipyörän inertiapainon avulla, jota kiihdytetään ja hidastetaan lihasvoimalla. Vauhtipyörän inertia eikä paino määrää tarvittavan voiman. Periaate vastaa perinteisen jojo-laitteen periaatetta.
Vauhtipyöräharjoittelussa syntyvä voima riippuu inertian ja intensiteetin yhdistelmästä. Kun inertia on suurempi, liike on hitaampi ja hallitumpi, ja lihaksesi pystyy tuottamaan suuremman voiman. Pienemmällä inertiapainolla liike on nopeampi, mikä asettaa myös suurempia vaatimuksia taidolle, tasapainolle ja tekniikalle.
Valitse oikea inertia
Vauhtipyöräharjoittelussa inertian valinta tarkoittaa muutakin kuin valintaa kevyen ja raskaan välillä. Vauhtipyörän koosta ja määrästä johtuva inertia vaikuttaa harjoittelun mukautumiseen.
Ihanteellinen inertian valinta riippuu harjoittelun tarkoituksesta ja tavoitteista. Vauhtipyörän yksi hyvä puoli on siinä, että oikea vastus löytyy intuitiivisesti ja siten helposti. Kevyellä kiekolla inertia on vähäisempää, jolloin voidaan harjoittaa esimerkiksi nopeutta tai kestävyyttä, kun taas suuremmilla inertiakuormilla voidaan harjoitella tavoitteena lihaskasvu ja maksimivoima.
Kiekosta riippumatta mitä enemmän harjoittelija keskittää voimaansa liikkeen konsentriseen eli suorittavaan tai nostavaan vaiheeseen, sitä enemmän vauhtipyörälaitteet tuottavat vastusta eksentriseen eli jarruttavaan vaiheeseen.
Vauhtipyöräharjoittelun edut:
- 30% enemmän lihaskasvua verrattuna perinteisiin harjoitusvälineisiin
- Turvallisempi harjoittelu ilman pelkoa painojen putoamisesta
- Nopeammat harjoitusessiot; lämmittelysarjat voidaan tehdä samalla liikkeellä, vastuksella ja laitteella kuin itse harjoitus
- Tehokkaampi harjoittelu jokaisen liikkeen jokaisessa vaiheessa – vastus ei katoa tai vähene liikkeen eri vaiheissa
- Kuormittaa voimaharjoittelussa vähemmän hermostoa kuin levytankoliikkeet
- Mahdollistaa vammoilta ennaltaehkäisevän harjoittelun
- Mahdollistaa vammoista kuntouttavan harjoittelun
- Intuitiivinen ja autoregulatiivinen; harjoittelija tekee sen minkä pystyy säädellen omaa voimantuottoaan – se riittää kehittymiseen
- Säästää tilaa verrattuna muihin harjoitusvälineisiin ja -telineisiin
- Laitteet ovat lähestulkoon huoltovapaita ja helppohoitoisia